Back

Video uitleg Basis ChatGPT

Wat is CHATGPT?

De Basis van ChatGPT

1. Account maken (Ready)

2. Beginscherm (Set)

Zie afbeelding.

3. Prompten maar! (Go)

Je kunt nu meteen aan de slag met ChatGPT. Je kunt er van alles aan vragen en mee bespreken wat je maar wilt. Probeer het vooral uit!

Tekortkomingen

Aanvulling op de tekortkomingen van ChatGPT.
In mijn optiek zijn er 3 belangrijke tekortkomingen van ChatGPT:
1) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 1, ChatGPT is slechts getraind tot september 2021. Dit betekent dat het niet beschikt over de meest recente informatie.
2) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 6, kan ChatGPT komen met feitelijke onwaarheden en deze presenteren alsof het echt waar is. Dit noemen we ook wel ‘hallucineren’. Het blijft dus belangrijk om niet zomaar alles over te nemen wat ChatGPT zegt.
Een belangrijk voorbeeld hiervan is als je vraagt aan ChatGPT om een tekst te schrijven en daar bronnen bij te geven. Het komt nogal vaak voor dat deze bronnen volledig zijn verzonnen door ChatGPT. Pas hier dus goed mee op!
3) ChatGPT beschrijft het zelf niet als een tekortkoming maar we zien het wel impliciet terugkomen bij punt 7. ChatGPT houdt er namelijk even mee op. Dit komt doordat ChatGPT maar een beperkte verwerkingscapaciteit heeft op dit moment. Dit geldt zowel voor de inputkant (je kunt niet 10 pagina’s aan input geven) en aan de outputkant (je mag niet verwachten dat ChatGPT een output geeft an 10 pagina’s). De gratis 3.5 versie kan 4.000 tokens (ongeveer 3.125 woorden) verwerken. De betaalde versie GPT-4 kan 32.000 tokens (ongeveer 25.000 woorden) verwerken.

Betalen of niet?

ChatGPT is gratis te gebruiken. Voor deze aantrekkelijke prijs kan je gebruik maken van ChatGPT versie 3.5. Dit is een uitstekend instapmodel en ik zou iedereen aanraden om dit uit te proberen. ChatGPT 3.5 kan je voor van alles en nog wat gebruiken en kan je productiviteit en kwaliteit enorm verhogen! Als je na het gebruik van de gratis versie tot de conclusie bent gekomen dat ChatGPT héél veel voor je kan betekenen kan je de overweging maken om te betalen voor de nieuwste versie van ChatGPT, namelijk versie 4. ChatGPT 4 is in veel gevallen stukken beter dan zijn voorganger. Voor 20 dollar per maand is dit in mijn optiek meer dan de moeite waard als je dit programma veelvuldig gebruikt.

GPT-4 vs. 3.5

Test resultaten

Trainingsdata

Is dit legaal?

ChatGPT gebruiken is legaal. Je kunt dus prima je schrijfstijl laten verbeteren, kritiek vragen op je stukken, inspiratie opdoen en nog veel meer.

Het enige waar een ‘grijs’ gebied zit is als je werk inlevert wat geschreven is door ChatGPT en dat inlevert als jouw werk. Je zult dan met bronvermelding moeten aangeven dat dat het werk is van ChatGPT. Je zult dat dan moeten noteren als ‘OpenAI (2023)’ en bij je literatuurlijst hiernaar moeten verwijzen. Er zijn echter nog een hoop vragen wat dat betreft. Je zult begrijpen dat als je alles kopieert en plakt zonder bronvermelding dat dat als plagiaat kan worden gezien. Als je echter je eigen tekst laat herschrijven door ChatGPT moet je het dan ook vermelden? Of als je een opzet door ChatGPT laat schrijven maar daar zelf de nodige wijzigingen in doorvoert? Hoe we hiermee om moeten gaan is nog onbekend.

Er zijn tegenwoordig ‘AI content detectors’. Tot nu toe werken die echter vooral goed bij Engelstalige tekst en kom je met Nederlandse tekst nog weg. Wil je hoe dan ook geen problemen? De huidige AI Content detectors zoeken naar de mate van ‘burstiness and perplexity’ in je tekst. Een trucje om de huidige AI Content Detectors te omzeilen is het volgende toe te voegen aan je prompts:

Schrijf het met ‘burstiness and perplexity'

Algemene Tips

– ChatGPT werkt goed in het Nederlands maar nóg beter in het Engels.
– Grote tekst kan je opknippen in meerdere stukjes zodat ChatGPT het alsnog kan verwerken.
– Soms gaat ChatGPT een langdradig antwoord geven waar je niet naar op zoek bent. De ‘stop’ knop is dan heel handig. Je kan namelijk maar 1 prompt tegelijk geven.
– Soms loopt ChatGPT ‘vast’ omdat het dan doorgaat op wat je eerder besproken hebt. Dit kan je fixen door een nieuwe chat te starten.
– Je hoeft niet per se vriendelijk te zijn tegen ChatGPT maar het maakt het wel leuker 😊

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.