Video uitleg Basis ChatGPT
Wat is CHATGPT?
De Basis van ChatGPT
1. Account maken (Ready)
– Ga naar https://chat.openai.com/auth/login
– Klik op ‘Sign up’ en maak een account
– login
2. Beginscherm (Set)
Zie afbeelding.
3. Prompten maar! (Go)
Je kunt nu meteen aan de slag met ChatGPT. Je kunt er van alles aan vragen en mee bespreken wat je maar wilt. Probeer het vooral uit!
Tekortkomingen
Aanvulling op de tekortkomingen van ChatGPT.
In mijn optiek zijn er 3 belangrijke tekortkomingen van ChatGPT:
1) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 1, ChatGPT is slechts getraind tot september 2021. Dit betekent dat het niet beschikt over de meest recente informatie.
2) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 6, kan ChatGPT komen met feitelijke onwaarheden en deze presenteren alsof het echt waar is. Dit noemen we ook wel ‘hallucineren’. Het blijft dus belangrijk om niet zomaar alles over te nemen wat ChatGPT zegt.
Een belangrijk voorbeeld hiervan is als je vraagt aan ChatGPT om een tekst te schrijven en daar bronnen bij te geven. Het komt nogal vaak voor dat deze bronnen volledig zijn verzonnen door ChatGPT. Pas hier dus goed mee op!
3) ChatGPT beschrijft het zelf niet als een tekortkoming maar we zien het wel impliciet terugkomen bij punt 7. ChatGPT houdt er namelijk even mee op. Dit komt doordat ChatGPT maar een beperkte verwerkingscapaciteit heeft op dit moment. Dit geldt zowel voor de inputkant (je kunt niet 10 pagina’s aan input geven) en aan de outputkant (je mag niet verwachten dat ChatGPT een output geeft an 10 pagina’s). De gratis 3.5 versie kan 4.000 tokens (ongeveer 3.125 woorden) verwerken. De betaalde versie GPT-4 kan 32.000 tokens (ongeveer 25.000 woorden) verwerken.
Betalen of niet?
ChatGPT is gratis te gebruiken. Voor deze aantrekkelijke prijs kan je gebruik maken van ChatGPT versie 3.5. Dit is een uitstekend instapmodel en ik zou iedereen aanraden om dit uit te proberen. ChatGPT 3.5 kan je voor van alles en nog wat gebruiken en kan je productiviteit en kwaliteit enorm verhogen! Als je na het gebruik van de gratis versie tot de conclusie bent gekomen dat ChatGPT héél veel voor je kan betekenen kan je de overweging maken om te betalen voor de nieuwste versie van ChatGPT, namelijk versie 4. ChatGPT 4 is in veel gevallen stukken beter dan zijn voorganger. Voor 20 dollar per maand is dit in mijn optiek meer dan de moeite waard als je dit programma veelvuldig gebruikt.
GPT-4 vs. 3.5
Test resultaten
Trainingsdata
Overigens kun je ook deels gratis gebruik maken van GPT-4 op een legale manier. Als je naar de zoekmachine www.bing.com gaat, dan kan je linksboven op ‘chatten’ klikken. Na het inloggen kan je chatten met Bing. Dit is gratis en deze chatbot gebruikt GPT-4. Het heeft ook andere voordelen t.o.v. ChatGPT, namelijk dat het ook op het internet voor je kan zoeken en zo dus bij informatie kan komen na september 2021. Echter, er zitten ook grote nadelen aan t.o.v. ChatGPT, vooral dat de verwerkingscapaciteit nog kleiner is waardoor veel van de (grotere) taken die je de chatbot wilt laten doen niet mogelijk zijn. Ik zou aanraden om ChatGPT te gebruiken maar experimenteer vooral met beide chatbots om uit te vinden wat het meest bij jouw stijl past.
Is dit legaal?
ChatGPT gebruiken is legaal. Je kunt dus prima je schrijfstijl laten verbeteren, kritiek vragen op je stukken, inspiratie opdoen en nog veel meer.
Het enige waar een ‘grijs’ gebied zit is als je werk inlevert wat geschreven is door ChatGPT en dat inlevert als jouw werk. Je zult dan met bronvermelding moeten aangeven dat dat het werk is van ChatGPT. Je zult dat dan moeten noteren als ‘OpenAI (2023)’ en bij je literatuurlijst hiernaar moeten verwijzen. Er zijn echter nog een hoop vragen wat dat betreft. Je zult begrijpen dat als je alles kopieert en plakt zonder bronvermelding dat dat als plagiaat kan worden gezien. Als je echter je eigen tekst laat herschrijven door ChatGPT moet je het dan ook vermelden? Of als je een opzet door ChatGPT laat schrijven maar daar zelf de nodige wijzigingen in doorvoert? Hoe we hiermee om moeten gaan is nog onbekend.
Er zijn tegenwoordig ‘AI content detectors’. Tot nu toe werken die echter vooral goed bij Engelstalige tekst en kom je met Nederlandse tekst nog weg. Wil je hoe dan ook geen problemen? De huidige AI Content detectors zoeken naar de mate van ‘burstiness and perplexity’ in je tekst. Een trucje om de huidige AI Content Detectors te omzeilen is het volgende toe te voegen aan je prompts:
Schrijf het met ‘burstiness and perplexity'
Algemene Tips
– ChatGPT werkt goed in het Nederlands maar nóg beter in het Engels.
– Grote tekst kan je opknippen in meerdere stukjes zodat ChatGPT het alsnog kan verwerken.
– Soms gaat ChatGPT een langdradig antwoord geven waar je niet naar op zoek bent. De ‘stop’ knop is dan heel handig. Je kan namelijk maar 1 prompt tegelijk geven.
– Soms loopt ChatGPT ‘vast’ omdat het dan doorgaat op wat je eerder besproken hebt. Dit kan je fixen door een nieuwe chat te starten.
– Je hoeft niet per se vriendelijk te zijn tegen ChatGPT maar het maakt het wel leuker 😊