Basis Midjourney

Waarschuwing: Deze tool is -helaas- (tijdelijk?) niet gratis

Video Basis Midjourney

Tekstuele uitleg Basis Midjourney

Introductie

Midjourney is op dit moment de beste ‘AI Image Generator’. Deze tool was tot 30 maart 2023 gratis maar heeft dit nu (tijdelijk?) gestopt doordat het een te groot succes was. Enerzijds was er een ‘bizarre vraag’ naar de tool wat ze nauwelijks aan konden en anderzijds was het programma zo goed dat dit problemen opleverde. Zo waren er verschillende AI gegenereerde nepfoto’s van celebrities viral waren gegaan die zo goed waren dat mensen ze niet konden onderscheiden van de realiteit. Hier een voorbeeld van een ’te goede’ nepfoto:

Account maken

Werken met Midjourney

Hieronder zie je de homescreen van de server Midjourney in de app Discord. We zien o.a. hoe populair Midjourney is (op het moment van schrijven >15 miljoen members). Aan de linkerkant zie je allerlei kanalen binnen Midjourney. Ga naar 1 van de ‘Newbie’ rooms.

Als je in dit kanaal zit zie je dat er veel anderen ook inzitten. Daaruit kan je o.a. inspiratie opdoen. Het is echter ook irritant want je moet dan je eigen afbeeldingen gaan zoeken. Daar hebben we gelukkig een trucje voor maar dat komt later. Eerst gaan we in op wat je hier allemaal ziet. Je ziet hier in het bovenste rode blokje de prompt die ik heb gegeven: ‘Een student in het hoger onderwijs van ongeveer 20 jaar oud die zijn diploma haalt. Op de achtergrond zijn robot AI vriend.‘ Midjourney zal dan zijn best doen om 4 afbeeldingen te genereren op basis van al zijn kennis die (hopelijk) voldoen aan jouw prompt. We zien dat er 4 best toffe afbeeldingen zijn gegenereerd maar niet precies wat we wilden. Dit is een goed voorbeeld van Midjourney in de praktijk. Midjourney doet namelijk zeker niet altijd wat je wilt. Met betere prompts kunnen we wel dichterbij komen (hierover meer uitleg op een andere pagina), maar de realiteit op dit moment is wel dat het een soort trial & error proces is.

In de onderste rode rechthoek zien we U1 t/m U4, V1 t/m V4 en een herhaalknop. Als je op één van de U-knoppen klikt dan gaat het die afbeelding in hoge resolutie genereren. Als je op één van de V-knoppen drukt zal het van die afbeelding nog 4 afbeeldingen maken die er op lijken maar met een kleine wijziging. De herhaalknop generereert 4 nieuwe afbeeldingen met dezelfde prompt.

Abonnement

Zoals eerder aangegeven is Midjourney (op dit moment) helaas niet gratis te gebruiken. Je zult dus een abonnement moeten afsluiten. De makkelijkste manier is om in het Newbie kanaal waar je nu bent het commando ‘/subscribe’ te typen. Dan wordt er een persoonlijke link gegenereert naar de ‘subscription page’.

Hieronder zie je de 3 betaalplannen die Midjourney momenteel hanteert. Je kunt het maandelijks afnemen. Het goedkoopste plan is 10 dollar en dan kan je ongeveer 200 afbeeldingen per maand genereren. Helaas is dit niet zoveel want zoals ik eerder al zei is afbeeldingen genereren met Midjourney een trial & error proces, waardoor je dus best veel afbeeldingen moet genereren totdat je echt hebt wat je wil.

Tip: Wellicht ken je een ondernemer in je omgeving. Nagenoeg elke ondernemer kan dit als zakelijke kosten opgeven omdat het kan helpen bij o.a. de marketing. Dat scheelt in veel gevallen minstens 50% van de kosten.

Afbeeldingen genereren

Als je een abonnement hebt afgenomen kan je beginnen met het genereren van afbeeldingen. Dat kan je doen in het Newbie kanaal maar dan moet je steeds zoeken naar jouw afbeeldingen tussen al die afbeeldingen van anderen. Als je geen last wil hebben van anderen moet je een persoonlijk gesprek aangaan met de Midjourney Bot. Dat doe je door in het Newbie kanaal te klikken op ‘Midjourney Bot’ en daarna een bericht te sturen naar de Midjourney Bot. Voor de visuele uitleg, zie onderstaande afbeelding.

Nu zit je in een persoonlijke chat met de Midjourney Bot en kan je helemaal los gaan met afbeeldingen genereren.

Prompt om afbeeldingen te genereren:
/imagine

Op de pagina ‘Midjourney: Goede prompts maken’ ga ik in op hoe ik op onderstaande prompt kom.

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.