Literatuurlijst (APA) Verbeteren

Video uitleg Literatuurlijst (APA) Verbeteren

Extra informatie

Ik ben erop gewezen dat de output die ChatGPT geeft een betere versie is van de literatuurlijst maar dat het nog niet helemaal goed is. 1) De volledige URL’s worden niet toegevoegd (dat kan ChatGPT ook niet als het geen internet toegang heeft)
2) Bij de versie van GPT-4 wordt RIVM niet volledig uitgeschreven
3) De datum van raadpleging wordt er niet standaard bijgezet.
Ondanks dat het veel goede verbeteringen maakt is het dus alsnog handig om de output te checken. Hierbij een link naar het ‘blauwe boekje’ waarin de APA-richtlijnen zijn uitgelegd: De APA-richtlijnen uitgelegd – 3e editie.pdf (auteursrechten.nl)

Tekstuele uitleg Literatuurlijst (APA) Verbeteren

ChatGPT kan nog niet een gehele literatuur lijst in APA stijl voor je toveren. Wat het wel kan doen is je om het sneller te doen en je te helpen bij enkele vervelende en saaie stappen.

Voorbeeld
Stel ik heb een rapport geschreven en heb enkele bronnen gekopieerd maar ik heb ze nog niet gezet in het juiste format, met enkele taal- en spelfouten en nog niet in de juiste volgorde:

  • Reiner, M., Niermann, C., & Woll, A. (2013). Long-term health benefits of physical activity – a systematic review of longitudinal studies. 13. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-813
  • Zorginstituut Nederland. (2019). Richtlijn Voor Het Uitvoeren Van Economische Evaluaties in de Gezondheidszorg. . Opgevraagd via: www.zorginstituutnederland.nl
  • Beale, S. J., Bending, M. W., Trueman, P., & Naidoo, B. (2012). Should we invest in environmental interventions to encourage physical activity in England? An economic appraisal. The European Journal of Public Health, 22(6), 869-873.
  • RIVM (2022). Cijfers en feiten sport en bewegen. www.loketgezondleven.nl
  • Schoemaker, J. & Naberink, T. (2022). Impact Routes sport en bewegen: Onderbouwing voor het meten en waarderen van maatschappelijke effecten van projecten op het gebied van sport en bewegen. https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?impact-routes-sport-en-bewegen&kb_id=26543.

In een normale situatie zou ik dit zelf helemaal netjes in APA-stijl moeten zetten. Nu kunnen we daar ChatGPT voor inzetten.

PROMPT:
Als mijn APA-assistent en expert in de APA-stijl, controleer en corrigeer alstublieft mijn bronvermelding. Geef feedback over de gemaakte wijzigingen en leg uit waarom deze zijn aangebracht. Zorg ervoor dat de referentielijst in alfabetische volgorde wordt geordend. Ik zal de APA-lijst in de volgende prompt delen. Bevestig dat u klaar bent om te helpen door te antwoorden met ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.
Voorbeeld PROMPT:
Reiner, M., Niermann, C., & Woll, A. (2013). Long-term health benefits of physical activity – a systematic review of longitudinal studies. 13. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-813 
Zorginstituut Nederland. (2019). Richtlijn Voor Het Uitvoeren Van Economische Evaluaties in de Gezondheidszorg. . Opgevraagd via: www.zorginstituutnederland.nl
Beale, S. J., Bending, M. W., Trueman, P., & Naidoo, B. (2012). Should we invest in environmental interventions to encourage physical activity in England? An economic appraisal. The European Journal of Public Health, 22(6), 869-873. 
RIVM (2022). Cijfers en feiten sport en bewegen. www.loketgezondleven.nl. 
Schoemaker, J. & Naberink, T. (2022). Impact Routes sport en bewegen: Onderbouwing voor het meten en waarderen van maatschappelijke effecten van projecten op het gebied van sport en bewegen. https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/kennisbank/publicaties/?impact-routes-sport-en-bewegen&kb_id=26543.

Output ChatGPT 3.5

Output ChatGPT 4

Als we kijken naar de gecorrigeerde teksten dan zien we de volgende uitkomsten:
– CHATGPT 3.5 doet het al best goed. Maar zet bijvoorbeeld ‘Rijksinstituut’ alfabetisch gezien eerder dan ‘Reiner’.
– GPT-4 doet het nog beter en levert een nette APA-lijst op.

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.

Portfolio​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Our Customers​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

“Amazing Designs and Quality Work!”​

Nam at congue diam. Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero, ac malesuada vulputate pharetra.​

John Doe​

CEO, ACME INC.​

Meet Our Leadership​​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Joanne Williams​

Founder​

Fred Buster​

Director OPS​​

Lisa Hoffman​​

Director HR​​

Would you like to start a project with us?​

Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero.