Kwaliteitsimpuls Teksten

Video Kwaliteitsimpuls Teksten

Tekstuele uitleg Kwaliteitsimpuls Teksten

Nadat je een tekst hebt geschreven wil je de kwaliteit verbeteren. We kunnen ChatGPT hiervoor inzetten: We vragen ChatGPT om als criticus op te treden en zeer kritisch naar ons stuk (zijn stuk) te kijken. We vragen dan om feedback en kunnen meteen vragen of ChatGPT de feedback dan meteen wil verwerken.

Voorbeeld
We werken verder met het voorbeeld dat we in de module ‘Teksten Schrijven’ hebben behandeld:

Een afstudeerder schrijft een scriptie met als onderzoeksvraag: ‘Welke online marketing factoren zijn effectief om bekendheid te creëren in een nieuwe wijk?’’

We hebben reeds een tekst laten schrijven door ChatGPT hierover.

ChatGPT als criticus

Eerst gaan we ChatGPT duidelijk maken dat het als criticus moet optreden.

PROMPT:
Als mijn wetenschappelijke co-schrijver, mede-onderzoeker en expert op het gebied van wetenschappelijke teksten schrijven wil ik dat je me helpt om de zwaktes van mijn geschreven tekst te achterhalen. Ga de tekst kritisch analyseren en geef een betoog over wat er niet goed is aan dit stuk. Gebruik argumenten om je betoog te onderbouwen. In de volgende prompt geef ik de tekst die je moet bekritiseren. Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.
PROMPT:
Plak hier de tekst die je kritisch geanalyseerd wilt hebben. Bij dit voorbeeld gebruiken we de gegenereerde teksten over SEO.

ChatGPT 3.5

ChatGPT 4

We zien hier dat ChatGPT goede feedback geeft. Het benoemt meerdere zwaktes van de geschreven tekst en zet deze netjes puntsgewijs neer. We kunnen nu meteen vragen of ChatGPT de feedback verwerkt.

PROMPT:
Herschrijf het eerdere stuk aan de hand van de kritiek en feedback die je net hebt gegeven. Geef op het einde puntsgewijs aan wat je hebt gewijzigd.

Hieronder geef ik alleen de ‘puntsgewijze wijzigingen’ weer i.p.v. de hele tekst. Dit geeft namelijk goed aan wat er is veranderd zonder de gehele tekst hier te hoeven plakken. Bij zowel ChatGPT 3.5 als bij ChatGPT 4 krijgt het een stuk een absolute kwaliteitsimpuls!

ChatGPT 3.5

ChatGPT 4

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.

Portfolio​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Our Customers​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

“Amazing Designs and Quality Work!”​

Nam at congue diam. Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero, ac malesuada vulputate pharetra.​

John Doe​

CEO, ACME INC.​

Meet Our Leadership​​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Joanne Williams​

Founder​

Fred Buster​

Director OPS​​

Lisa Hoffman​​

Director HR​​

Would you like to start a project with us?​

Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero.