Teksten Schrijven met ChatGPT

Video Teksten Schrijven met ChatGPT

Tekstuele uitleg Teksten Schrijven met ChatGPT

Als studenten moeten jullie soms langere teksten schrijven over verschillende onderwerpen en met verschillende redenen. ChatGPT kan jullie daarbij helpen op verschillende vlakken. Het kan delen voor je overnemen, kritisch kijken naar verschillende delen en bijvoorbeeld meedenken over de structuur. Echter, het is belangrijk dat je snapt dat ChatGPT niet alles voor je kan overnemen. Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor het eindproduct.

– Zeker in deze taak is GPT-4 een klasse beter dan ChatGPT 3.5, dat probeer ik ook te laten zien door beide resultaten naast elkaar te tonen –

Voorbeeld
Dit keer gaan we oefenen met een praktijkvoorbeeld uit het afstuderen. Een afstudeerder schrijft een scriptie met als onderzoeksvraag: ‘Welke online marketing factoren zijn effectief om bekendheid te creëren in een nieuwe wijk?’’


Als eerste gaan we ChatGPT duidelijk maken dat hij gaat helpen bij het schrijven van wetenschappelijke teksten.

PROMPT:
Als mijn wetenschappelijke co-schrijver, mede-onderzoeker en expert op het gebied van wetenschappelijke teksten schrijven ga je mij helpen om een sterk paper te schrijven. Als je bepaalde theorieën gebruikt, zul je gebruik maken van bronvermelding en deze ze je in APA-stijl in de tekst en je geeft na de tekst een literatuurlijst. Ik zal verschillende dingen van je vragen en het is aan jou om de zojuist genoemde rol zo goed mogelijk uit te voeren. Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.

Voordat je begint met het daadwerkelijk opstellen van een Theoretisch Kader (TK), is het altijd interessant om een algemeen antwoord te krijgen van ChatGPT. Zo krijg je enig zicht op waar het TK (en wellicht de gehele scriptie) heen zal gaan.

Voorbeeld PROMPT:
Welke online marketing factoren zijn effectief om bekendheid te creëren in een nieuwe wijk?

ChatGPT 3.5

ChatGPT 4

Bovenstaand antwoord geeft je een eerste indicatie van waar je scriptie heen zou moeten gaan (volgens ChatGPT). Van hieruit kun je nadenken of je mee wil gaan in de gedachtegang van ChatGPT of dat je wil focussen op een bepaald stuk o.i.d. Je kunt aanpassingen maken door je hoofdvraag net wat anders te stellen. HOE CONCRETER HOE BETER.

Als je tevreden bent dan kunnen we een structuur opzetten:

PROMPT:
Ik wil een theoretisch kader opstellen. Laten we beginnen bij de hoofdpunten. Ik  hoef geen inleiding. Maak een inhoudsopgave van het theoretisch kader voor de hoofdvraag: ['Welke online marketing factoren zijn effectief om bekendheid te creëren in een nieuwe wijk?’]

ChatGPT 3.5

ChatGPT 4

Vanuit een docentperspectief moeten er enkele dingen in het TK komen. Er moet iets komen over 1) online marketing factoren (onafhankelijke variabele); 2) Bekendheid (afhankelijke variabele); 3) of dit anders is in een nieuwe wijk in vergelijking met een normale wijk (modererende variabele). We zien dat ChatGPT zich vooral focust op onderdelen 1 en 3. Als docent vind ik dit dus geen volledig theoretisch kader als ik deze inhoudsopgave zie. Dat moeten we dus zelf in de gaten houden!

We gaan nu natuurlijk niet het hele TK opstellen dus ik kies ter illustratie een onderdeel waar we verder op ingaan.

PROMPT:
Schrijf het [online marketing factor onderdeel zoekmachineoptimalisatie (SEO)] volledig uit zodat ik dit meteen kan gebruiken in mijn theoretisch kader. Gebruik minstens 2 bronnen en zet de bronvermelding ook in de tekst in APA-stijl.

ChatGPT 3.5

ChatGPT 4

Dit doet ChatGPT wel heel goed. Hij stelt een net stuk over SEO op en gebruikt bronnen. Je zou nog kunnen vragen om dit beknopter / uitgebreider / met meer bronnen / wetenschappelijker / enzovoorts te doen. Ik ben hier tevreden mee voor nu.

Maar je weet natuurlijk niet of je docent ook tevreden gaat zijn. In de volgende uitleg gaan we in op hoe je samen met ChatGPT kan zorgen voor een kwaliteitsimpuls van je geschreven teksten.

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.

Portfolio​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Our Customers​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

“Amazing Designs and Quality Work!”​

Nam at congue diam. Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero, ac malesuada vulputate pharetra.​

John Doe​

CEO, ACME INC.​

Meet Our Leadership​​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Joanne Williams​

Founder​

Fred Buster​

Director OPS​​

Lisa Hoffman​​

Director HR​​

Would you like to start a project with us?​

Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero.