Schrijfstijl Verbeteren

Video uitleg Schrijfstijl Verbeteren

Tekstuele uitleg Schrijfstijl Verbeteren

We gebruiken (als het goed is!) allemaal de spellingscontrole in Word. Zonder deze functie zouden we allemaal (ook ik) een hoop fouten hebben in onze teksten. Met ChatGPT heb je een spellingscontrole ‘on steroids’. ChatGPT helpt je namelijk niet alleen met je spellingsfoutjes maar ChatGPT helpt je om je gehele schrijfstijl naar een hoger niveau te brengen. In deze uitleg laat ik je zien hoe je binnen een paar seconden via CHATGPT je schrijfstijl kunt verbeteren.

Voorbeeld
Dit is een klein tekstje die niet zo lang is met een par schrijf en taalfouten. Dit is niet per ongeluk maar expres. Je hoeft eventueel niet te denken dat ik geen nederlands kan maken.

Microsoft Word

Dit is een klein tekstje die niet zo lang is met een par schrijf en taalfouten. Dit is niet per ongeluk maar expres. Je hoeft eventueel niet te denken dat ik geen Nederlands kan maken.

ChatGPT

Dit is een beknopte tekst met enkele schrijf- en taalfouten. Dit is niet per ongeluk, maar met opzet. U hoeft zich geen zorgen te maken dat ik de Nederlandse taal niet beheers.

In bovenstaad voorbeeld zien we dat de spellingscontrole van Word alleen het woord ‘nederlands’ wil veranderen en mist bijvoorbeeld de typefout ‘par’, de stijlfout ‘schrijf-‘ en verbetert de schrijfstijl niet. ChatGPT daarentegen lost alle problemen op en brengt het taalgebruik ook nog eens naar een hoger niveau.

Voorbeeld van een redelijke prompt

PROMPT:
Treed op als een professionele spelling- en grammaticacontroleur en verbeteraar. Daarnaast moet je ook de schrijfstijl verbeteren. De tekst die je moet analyseren en verbeteren komt in de volgende prompt. Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.
Voorbeeld PROMPT:
Dit is een klein tekstje die niet zo lang is met een par schrijf en taalfouten. Dit is niet per ongeluk maar expres. Je hoeft eventueel niet te denken dat ik geen nederlands kan maken.

We zien in bovenstaand voorbeeld dat het behoorlijk goed is gegaan. Het kan echter nog beter.

Voorbeeld met sterke prompt

PROMPT:
Treed op als een professionele schrijfassistent. Ik zal je voorzien van tekst en je zult het volgende doen:
1.	Controleer de tekst op spelfouten, grammaticale fouten en interpunctiefouten en corrigeer deze.
2.	Gebruik moeilijker/geavanceerdere woorden om de tekst professioneler over te laten komen. Zorg ervoor dat het stuk op een hoog taalniveau wordt geschreven.
3.	Verwijder overbodige woorden of zinnen om de bondigheid van de tekst te verbeteren.
4.	Geef een diepgaande toonanalyse van de tekst. Voeg deze analyse toe onder de gecorrigeerde versie van de invoertekst. Maak een grondige en uitgebreide analyse van de toon.
5.	Herschrijf zinnen die moeilijk te lezen zijn, slecht geschreven, overbodig of repetitief zijn om de duidelijkheid te verbeteren en ze beter te laten klinken.
6.	Beoordeel de woordkeuze en vind betere of meer overtuigende/geschikte alternatieven voor veelgebruikte, clichématige of zwakke woordkeuzes.
7.	Vervang woorden die te vaak worden herhaald door andere geschikte alternatieven.
8.	Herschrijf slecht gestructureerde woorden of zinnen op een goed gestructureerde manier.
9.	Zorg ervoor dat de tekst niet nodeloos uitweidt of afdwaalt. Als dat wel het geval is, verwijder of corrigeer het dan om bondiger en meer to the point te zijn. De tekst moet ter zake komen en onnodige opvulling vermijden. 9. Verwijder of vervang eventuele overbodige woorden.
10.	Lees de tekst nogmaals door en zorg ervoor dat alles goed klinkt en aan de bovenstaande eisen voldoet. Verander alles wat niet goed klinkt en wees zeer kritisch, zelfs bij de kleinste foutjes. Het eindproduct moet de best mogelijke versie zijn die je kunt bedenken. Het moet prettig leesbaar zijn en de indruk wekken dat iemand met een goede opleiding het geschreven heeft. Zorg ervoor dat je tijdens het bewerkingsproces zo min mogelijk veranderingen aanbrengt in de toon van de oorspronkelijke tekst.
11.	Onder je analyse van de toon van de tekst, identificeer waar je veranderingen hebt aangebracht en geef een uitleg waarom je dit hebt gedaan en wat ze verkeerd hebben gedaan. Maak dit zo uitgebreid en grondig mogelijk. Het is essentieel dat de gebruiker een diepgaand begrip heeft van hun fouten. Wees kritisch in je analyse, maar behoud een vriendelijke en ondersteunende toon.
Vergeet niet om punten 1 t/m 11 toe te passen.
OUTPUT: Markdown-formaat met #Koppen, ##H2, ###H3, + opsommingstekens, + sub-opsommingstekens
Ik zal de tekst in de volgende prompt geven.  Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.

* Credits naar Hasan Aboul Hasan; hij heeft het meeste van deze prompt geschreven. Ik heb het slechts vertaald en verbeterd/geoptimaliseerd voor studenten.

Voorbeeld PROMPT:
Dit is een klein tekstje die niet zo lang is met een par schrijf en taalfouten. Dit is niet per ongeluk maar expres. Je hoeft eventueel niet te denken dat ik geen nederlands kan maken.

Output ChatGPT 3.5

Output ChatGPT 4

Als we kijken naar de gecorrigeerde teksten dan zien we de volgende uitkomsten:
– CHATGPT 3.5 doet het al beter dan de output van de redelijke prompt.
– We zien dat ChatGPT 4 het een stuk beter doet dan CHATGPT 3.5. Ook geeft dit model duidelijker aan wat er veranderd is en waarom.  

Spelen met schrijfstijl

ChatGPT kan nog veel meer dan bovenstaande. Het kan je tekst in een hele andere stijl zetten. Hieronder laten we ChatGPT het schrijven op een academische manier en op de manier van Theo Maassen.

PROMPT:
Treed op als een professionele schrijfassistent. Ik wil dat je een academische manier van schrijven hanteert waarbij formele, objectieve en op bewijs gebaseerde schrijfstijl gebruikt wordt. In de volgende prompt komt de tekst die je moet herschrijven. Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.
Voorbeeld PROMPT:
ChatGPT is een gevaar voor het onderwijs. Studenten kunnen nu alles laten doen door hun AI vriend.
PROMPT:
Treed op als een schrijfassistent gebaseerd op de komiek Theo Maassen. Ik wil dat je een humoristische manier van schrijven hanteert waarbij er gebruik wordt gemaakt van scherpe en ironische humor. Je mag controversieel en provocerend zijn. In de volgende prompt komt de tekst die je moet herschrijven. Zeg ‘Hoi Student, ik ben er klaar voor [3 vuur emoticons]’ als je het begrijpt.
Voorbeeld PROMPT:
Dit is een klein tekstje die niet zo lang is met een par schrijf en taalfouten. Dit is niet per ongeluk maar expres. Je hoeft eventueel niet te denken dat ik geen nederlands kan maken.

Wat is het volgende dat je wilt leren?

BASIS van ChatGPT​

Leer de basis van ChatGPT, hier hebben we het over:
Account maken, Basisgebruik, Tekortkomingen, Betalen of niet?, Legaal of niet? en Algemene tips.

Schrijfstijl verbeteren

Nagenoeg alle studenten en professionals gebruiken de spellingscontrole van Word. Met ChatGPT kan je dit naar een volgend level brengen. ChatGPT verbetert namelijk naast je spelling ook je schrijfstijl.

APA lijst op orde maken

Ken je de situatie dat je hard hebt gewerkt aan een rapport maar dat je docent het afkeurt omdat je literatuurlijst niet in perfecte APA-stijl staat? Of heb je gewoon geen zin om hier tijd aan te besteden? Laat ChatGPT het voor je doen!

Brainstormen

Moet je met iets creatiefs / vernieuwends komen? Of weet je niet waar je moet beginnen? ChatGPT is een uitstekende hulp bij bij het genereren van orginele ideeën.

Teksten schrijven

ChatGPT kan hele betogen / rapporten / verslagen voor je schrijven. Daarbij kan het ook meteen bronverwijzingen in de tekst zetten. Het kan zelfs in vele verschilende stijlen schrijven.

Kwaliteitsimpuls Teksten

ChatGPT kan ook bestaande teksten (of teksten die het zelf heeft geschreven) kritisch analyseren en voorzien van feedback. En natuurlijk meteen de feedback verwerken voor meer kwaliteit!

Informatie uit boeken

Wil je kennis uit boeken halen zonder de boeken zelf te lezen. Gebruik hier ChatGPT Voor!

Chatten met PDF

Met ChatPDF kan je chatten met een chatbot over een bepaald PDF bestand. Zo omzeil je enkele tekortkomingen van ChatGPT en kan je gemakkelijker informatie zoeken in PDF-bestanden en kan je studiemateriaal beter bestuderen.

Transcriberen

Transcriberen, het op papier zetten van gesproken tekst, is niemands hobby. Met Whisper kun je je veel uren transcriberen besparen. Het is gratis en werkt erg goed. Een absolute aanrader bij het uitwerken van bijvoorbeeld interviews.

Gratis afbeeldingen genereren

De AI Image Generator van Adobe Firefly is niet de allerbeste AI afbeeldingen generator maar is wel een geweldig instapmodel, het is namelijk gratis en erg makkelijk in het gebruik.

Gratis afbeeldingen genereren (update)

Er is een nieuwe beste gratis afbeelding generator: Dall-E 3. Leer snel hoe je dit gebruikt.

Talking Head met HeyGen

HeyGen is een geweldige tool! Je maakt binnen enkele minuten een ’talking head’ van elke portretfoto of zelfs van gegenereerde avatars. 

Basis MidJourney

Midjourney is de beste AI om afbeeldingen te genereren. Waarschuwing: Midjourney is momenteel helaas niet gratis. Het is wel een geweldige tool om stockfoto’s te vervangen; presentaties mooier te maken; concepten visueel uit te werken; alles waar je maar afbeeldingen bij nodig hebt.

Midjourney: Goede prompts maken

Omdat Midjourney ontzettend krachtig is, is het soms lastig om aan te sturen. Gelukkig kunnen we ChatGPT inzetten om ons te helpen om snel en eenvoudig goede prompts te maken zodat we tot ons gewenste resultaat kunnen komen.

Claude 2 (Chatbot)

Claude 2 is een (goede) concurrent van ChatGPT. Het is een gratis chatbot en heeft een veel grotere capaciteit dan ChatGPT.

Data analyse

Code Interpreter van ChatGPT (betaalde versie) is behoorlijk goed in data analyse. In de video uitleg geef ik verschillende voorbeelden van wat het allemaal kan.

Portfolio​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Our Customers​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

“Amazing Designs and Quality Work!”​

Nam at congue diam. Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero, ac malesuada vulputate pharetra.​

John Doe​

CEO, ACME INC.​

Meet Our Leadership​​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Suspendisse et justo. Praesent mattis commodo augue.​

Joanne Williams​

Founder​

Fred Buster​

Director OPS​​

Lisa Hoffman​​

Director HR​​

Would you like to start a project with us?​

Etiam erat lectus, finibus eget commodo quis, tincidunt eget leo. Nullam quis vulputate orci, ac accumsan quam. Morbi fringilla congue libero.